Een scheiding is geen pretje
Laat ik beginnen met te zeggen dat een scheiding tussen ouders in de meeste gevallen geen leuke aangelegenheid is. Het heeft niet alleen grote financiële en emotionele impact op de beide ouders, maar vaak ook voor de kinderen. Als vader wil jij er natuurlijk voor zorgen dat alles goed geregeld wordt voor jezelf, en natuurlijk ook voor je kinderen. En niet alleen tijdens de scheiding maar vooral ook er na. Nu zijn er toch wel wat dingen die je als vader moet regelen, en waar jij je ook op kunt voorbereiden. Daarom heb ik vijf dingen voor je op een rijtje gezet die jij als vader echt moet weten wanneer je gaat scheiden. Zo kun jij goed voorbereid het gesprek aangaan met jouw ex partner.
1. De kinderen hebben het recht om zowel van de vader als de moeder te houden
Een scheiding kan een enorm moeilijke situatie zijn voor kinderen, vooral als er ruzies zijn tussen de ouders. Wat we vaak vergeten is dat kinderen bestaan uit 50% van beide ouders. Dus als jij je negatieve dingen zegt over jouw ex partner in het bijzijn van de kids, dan zeg je eigenlijk negatieve dingen over 50% van jouw kinderen. Hetzelfde geldt voor contact met de ouders. Indien kinderen geweigerd wordt om contact te houden met 1 van de ouders, wordt ze eigenlijk het recht ontnomen om in contact te komen met 50% van zichzelf. Dit heeft enorme emotionele gevolgen voor je kinderen, ook wanneer je dat nu niet denkt te merken. Zorg er daarom voor dat jij als vader in ieder geval netjes volwassen blijft. En wanneer je even wil klagen, doe dat dan lekker wanneer jouw kinderen er niet bij zijn.
2. Een ouderschapsplan is verplicht
Bij een scheiding is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Of je nou wel of niet met elkaar in gesprek kan. Dit is wettelijk verplicht en zonder ouderschapsplan komt er geen scheiding. Hierin staan namelijk alle afspraken over de zorg voor de kinderen. Bijvoorbeeld de omgangsregeling, alimentatie en de verdeling van de kosten. Indien dit mogelijk is probeer dan samen met je ex-partner het ouderschapsplan op te stellen. Dit scheelt namelijk enorm veel geld. Indien je er toch samen niet uitkomt en het gaat naar bijvoorbeeld een mediator, zorg er dan vooral voor dat je goed voorbereid bent. Denk na over dingen die jij belangrijk vindt als vader. Uiteindelijk moet je samen een middenweg vinden, maar door goed voorbereid te zijn kun je makkelijker “onderhandelen”. En, niet onbelangrijk, zorg ervoor dat alle afspraken duidelijk en concreet zijn. Niks is concreet zonder dat het op papier staat met beide handtekeningen eronder, ik spreek uit ervaring.
3. Wees altijd eerlijk tegen je kinderen
We hebben het net al even over de kinderen gehad. Kinderen zijn loyaal naar beide ouders, en soms kunnen kinderen verward zijn tijdens een scheiding van de ouders. Ze kunnen zich schuldig voelen over de scheiding, het gevoel hebben dat het aan hun ligt. Het is daarom belangrijk om eerlijk te zijn tegen je kinderen over de situatie. Leg op een begrijpelijke maar ook luchtige manier uit waarom jullie gaan scheiden en wat er gaat veranderen. Houd geen klaagzang over je eigen ongeluk tegen je kind, kinderen voelen daardoor alleen maar meer druk om jou gelukkig te maken (en eerlijk: die rol kunnen zij nooit invullen). Kinderen krijgen altijd veel meer mee dan dat wij als vaders denken. En, door dit bespreekbaar te maken geef jij als vader ook ruimte voor de gevoelens en emoties van jouw kinderen. Vergeet ook niet te vertellen dat het niet hun schuld is en dat jij en jouw ex-partner allebei nog steeds van hen houden.
4. Breng tijd door met je kinderen
Breng tijd door met je kinderen. Nu je dat 2 keer hebt gelezen blijft het lekker goed hangen. Tijdens en na de scheiding kan een drukke periode waarin je vaak veel dingen moet regelen. Daarnaast moet er ook gewerkt worden en heb je ook een beetje rust voor jezelf nodig. Doordat jij zoveel dingen voor jezelf moet regelen kan het zijn dat je als vader soms wat minder aandacht voor de kinderen hebt. Kijk, er zijn 2 enorm vervelende problemen met tijd.
1. Verloren tijd ben je voor altijd kwijt.
2. Tijd gaat sneller voorbij dan je in de gaten hebt.
Wanneer jouw kinderen bij jou zijn, besteed die enorm kostbare tijd dan met je kinderen. Dat moment kun je nooit meer opnieuw beleven. Voordat je het in de gaten hebt zijn de dagen van knuffels, stoeien met papa, samen ontbijten voor de tv en ze leren vissen (of fietsen) voorbij en gaan ze allemaal hun eigen weg. Die e-mail, dat telefoontje en echt waar zelfs die enorm dringende oproep van je baas of je advocaat. Die zijn er echt nog steeds wanneer jij je kinderen op bed gelegd hebt, naar school gebracht hebt of weer bij hun moeder hebt gebracht.
5. Zoek hulp als je het nodig hebt
Zoals je merkt kan een scheiding een zware periode zijn. Een periode waarin je veel emoties kunt ervaren. Maar, ondanks alle emoties die vaak bij een scheiding komen kijken heb je ook je hoofd koel te houden, dingen te regelen en je niet laten leiden door je emoties. Emoties zijn heel menselijk en normaal. Maar tijdens een scheiding soms ook echt iets waarmee jij jezelf enorm in de problemen gaat werken. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken als jij merkt dat jij dit nog niet zo makkelijk vindt. Dit kan bijvoorbeeld door het praten met vrienden of familie, maar ook door het zoeken van professionele hulp zoals een scheidingscoach voor vaders. Vergis je niet, afhankelijk van de juiste hulp kan je dit soms heel veel kopzorgen schelen. En laten we vooral het financiële plaatje niet vergeten. Een scheiding is (helaas) vaak te vergelijken met een strategisch spel. En net als bij ieder spel gelden er spelregels. Het is geen verkeerd idee om iemand aan jouw zijde te hebben die de spelregels al heel goed kent.
Nog even dit.
Een scheiding is vaak een ingrijpende gebeurtenis voor het hele gezin, toch is het als vader belangrijk om jouw kinderen en hun welzijn op de eerste plaats te zetten. Door open en eerlijk te zijn, genoeg tijd door te brengen met je kinderen en jezelf als een betrouwbare vader op te stellen laat jij zien dat ze in ieder geval op jou kunnen rekenen. Bereid je voor op het ouderschapsplan want met een duidelijk ouderschapsplan kun jij (hopelijk) samen met jouw ex-partner de scheiding op een zo goed mogelijke manier regelen. En, vergeet vooral niet om hulp te zoeken als je het nodig hebt, daar is niks mis mee en doe jij jezelf alleen maar een enorm voordeel mee in een toch al enorm moeilijke periode.
Wil jij ook iemand aan jou kant tijdens jouw scheiding?
Helemaal geen gek idee! Als vader komt er veel op je af. Daarom het is enorm handig om op iemand te kunnen rekenen die weet waar jij allemaal aan moet denken. En ook echt begrijpt wat jij doormaakt. Als ervaringsdeskundige begrijp ik dat en weet ik hoe ik jou kan helpen. Wil jij ook weten hoe ik jou kan helpen? Stuur dan nu een WhatsApp bericht, dan bespreken we samen jouw situatie en hoe ik jou kan helpen.