boeken tip[s voor gescheiden vaders

Waar ga je beginnen?

Als gescheiden vader heb jij het nog niet zo makkelijk. Je moet je weg vinden in een nieuw leven. Het kan een enorme uitdaging zijn om de balans te vinden tussen het vaderschap, werk en persoonlijke relaties na een scheiding. Gelukkig zijn er verschillende boeken beschikbaar die veel informatie en praktische tips bevatten. En er zijn er ook die speciaal zijn geschreven voor gescheiden vaders. In deze blog deel ik mijn top 5 boeken die elke gescheiden vader zou moeten lezen.

Boekentip 1 "Rebuilding: When Your Relationship Ends" door Bruce Fisher

Het boek “Rebuilding: When Your Relationship Ends” van Bruce Fisher is een bekende klassieker op het gebied van scheiding en relatiebreuken. Het boek richt zich op het verwerken van een scheiding en het opbouwen van een nieuw leven na de breuk. Het boek biedt praktische en emotionele ondersteuning voor vaders die door deze moeilijke periode gaan. Het boek richt zich op het herstellen van jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen, en het biedt inzichten in het proces van rouw en herstel na een scheiding. Het boek geeft concrete tips en strategieën om je te helpen bij het verwerken van de scheiding en het vinden van een nieuwe balans in het leven. Het boek is geschreven in heldere en begrijpelijke taal en biedt waardevolle informatie en praktische tools voor gescheiden vaders.

boeken tips voor gescheiden vaders "Rebuilding: When Your Relationship Ends"
boeken tips voor gescheiden vaders "Scheiden zonder vechten"

Boekentip 2 "Scheiden zonder vechten" van Yolande de Best en Annemieke Bes

Het tweede boek is geschreven door twee advocaten die gespecialiseerd zijn in familierecht en scheidingszaken. Het is een praktische handleiding voor iedereen die betrokken is bij een scheiding. Het boek richt zich op het verminderen van de strijd tussen ouders en het vinden van een oplossing die voor iedereen werkt. Het boek biedt praktische tips en strategieën om conflicten te vermijden en om te gaan met de emoties die gepaard gaan met een scheiding. Het boek benadrukt het belang van goede communicatie en samenwerking tussen de ouders, en hoe dit kan bijdragen aan het welzijn van de kinderen. Het boek biedt ook inzichten in het juridische proces rondom scheiding en geeft tips over hoe ouders de beste oplossing kunnen vinden voor hun situatie. 

Boekentip 3 "Een week mama, een week papa?" door psycholoog Claire Wiewauters

Mijn derde boekentip “Een week mama, een week papa?” van psycholoog Claire Wiewauters richt zich specifiek op het co-ouderschap na een scheiding, waarbij de kinderen afwisselend bij de moeder en de vader verblijven. Het boek biedt inzichten in de voor- en nadelen van deze regeling en geeft praktische tips en strategieën om het co-ouderschap te laten werken. Ook hierin komt terug hoe belangrijk communicatie tussen ouders is in dit proces. Het boek bespreekt onder andere de organisatie van het dagelijks leven, het verdelen van de kosten en hoe ouders kunnen omgaan met de emoties die gepaard gaan met deze regeling. Het boek biedt ook inzichten in de impact van het co-ouderschap op de kinderen en hoe ouders hen kunnen ondersteunen bij het omgaan met de veranderingen na de scheiding. 

boeken tips voor gescheiden vaders "Een week mama, een week papa?"
boeken tips voor gescheiden vaders "Aan alle gescheiden ouders"

Boekentip 4 "Aan alle gescheiden ouders" van Marsha Pinedo

Boek 4 op onze lijst is geschreven door Marsha Pinedo, oprichter en directeur van Villa Pinedo, een stichting die zich richt op het ondersteunen van kinderen van gescheiden ouders. “Aan alle gescheiden ouders” van Marsha Pinedo is een algemener boek dat gericht is op gescheiden ouders, maar het biedt ook waardevolle inzichten voor gescheiden vaders. Het boek bespreekt onder andere hoe ouders kunnen samenwerken om de beste opvoedingsbeslissingen te nemen en hoe ze conflicten kunnen voorkomen of oplossen. Het boek benadrukt ook het belang van het betrekken van de kinderen bij de besluitvorming, en hoe ouders hun kinderen kunnen helpen om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit na de scheiding. In “Aan alle gescheiden ouders” laat Marsha de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken. Aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar je meteen iets mee kunt.

Boekentip 5 "Weekendvaders / Wie kent vaders?" door Martine F. Delfos

Het boek “Weekendvaders / Wie kent vaders?” van M.F. Delfos richt zich specifiek op gescheiden vaders en biedt praktische en emotionele ondersteuning voor het vaderschap na de scheiding. Het boek biedt handvatten om de relatie met de kinderen te behouden en te versterken, ondanks de scheiding. Het boek gaat onder andere in op de veranderingen die plaatsvinden bij kinderen tijdens een scheiding en hoe de vader daar het beste op kan reageren. Het boek bespreekt bijvoorbeeld hoe de vader kan omgaan met de emoties van zijn kinderen en hoe hij kan helpen om de communicatie met de andere ouder te verbeteren. Het is geen boek met tips wat vaders moeten doen in het weekend, maar het gaat over vaderschap in het algemeen en over gescheiden vaderschap in het bijzonder. 

boeken tips voor gescheiden vaders "Weekendvaders"

En, waar ga jij beginnen?

En, wat vond jij van dit artikel? Ken je deze boeken al of zijn sommige nieuw voor je.  Of misschien heb je wel nieuwe inzichten gekregen. Veel lees plezier en succes, en vergeet niet. Kom je er zelf niet meer uit, bel de scheidingscoach voor vaders om je uit de brand te helpen!