scheiden en dan hoe ga je scheiden scheiden hoe aanpakken gescheiden vaders gescheiden en dan

We gaan scheiden

We gaan scheiden… De woorden lijken eenvoudig, maar de realiteit van wat er komt kijken na het nemen van die ingrijpende beslissing kan overweldigend zijn. Als gescheiden vader ben ik ervaringsdeskundige en coach ik gescheiden vaders. Ik weet dat de weg voor je niet gemakkelijk zal zijn. De roerige periode direct na de beslissing. Het kan een emotionele achtbaan zijn, vol onzekerheden en nieuwe situaties.

Hoe moet ik nu verder?

Laten we eerlijk zijn, scheiden is nooit gemakkelijk. De beslissing om te gaan scheiden is vaak het resultaat van lange interne strijd en moeilijke gesprekken. Zodra die beslissing is genomen, opent zich een wereld van onzekerheid. De impact ervan begint pas echt tot je door te dringen als je in de roerige periode stapt die volgt. En dat is alleen als jij überhaupt al de beslissing hebt genomen, of wanneer je die samen hebt genomen. Ik kan je uit ervaring vertellen dat, wanneer je deze keuze niet zelf maakt en het eerder een mededeling is van jouw partner dat ze wil gaan scheiden, dat dit alles nog eens 10 keer zo heftig kan zijn. Maar ongeacht hoe deze beslissing op tafel is gekomen, ik wil je verzekeren dat dit niet het einde van de wereld is. Het is eerder een nieuwe start, een kans om te groeien en te evolueren. Ik begrijp dat het verwarrend kan zijn om door deze veranderingen te navigeren, maar ik ben er om je te laten zien dat ook jij de kracht hebt om dit aan te kunnen.

Overweldigende emoties

In deze periode kan een golf van emoties je overspoelen. Van verdriet en woede tot verwarring en angst, het lijkt alsof er geen einde komt aan de verschillende gevoelens die je doormaakt. Weet dat het volkomen normaal is om deze emoties te ervaren. En weet ook dat het uitputtend kan zijn om ermee om te gaan terwijl je ook nog praktische zaken moet regelen. Scheiden is aan het einde van de rit een zakelijk conflict tussen 2 volwassenen, en door al die emoties vergeten we dit snel. En dat zorgt er weer voor dat je als vader vaak de weg kwijt raakt, het overzicht verliest. Wat kan helpen bij deze periode is een checklist van dingen die je allemaal te doen hebt. En, die heb ik voor je je kan hier de gratis Checklist voor gescheiden vaders downloaden. Deze geeft je handvatten, overzicht en een stukje houvast in deze roerige periode.

Een heel takenpakket

Ja, ik benoemde het zojuist al even. Scheiden brengt een overvloed aan praktische taken met zich mee. Je moet financiën scheiden, bezittingen verdelen en misschien wel nieuwe woonruimte vinden. Weet je nog, dat zakelijke stukje. Bovendien moet je nadenken over de impact op je kinderen en hoe je hun welzijn kunt waarborgen. Het voelt alsof er een eindeloze lijst van zaken is die je moet afhandelen, en dit kan je het gevoel geven dat je in een draaikolk van verantwoordelijkheden wordt gezogen. Daarnaast is er nog steeds al die emotie. Ik wil echt benadrukken ja er voor wil zorgen dat je deze beslissingen niet hoog in emotie neemt. Veel van deze dingen worden namelijk vastgelegd voor de rest van je leven, koppie er bij houden dus. Als je merkt dat je hier moeite mee hebt dan kan het goed zijn om professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld een scheidingscoach die je kan helpen omgaan met die emoties. Een coach helpt je ervoor te zorgen dat jij niet vanuit die emoties de verkeerde beslissingen neemt. Want, als het eenmaal op papier staat dan kom je er (bijna) niet meer van af.

De communicatie strijd

Communiceren met je ex-partner kan een mijnenveld zijn. Het is zelfs het eerste onderwerp in mijn masterclasses. In die 12 jaar dat ik gescheiden ben, ben ik hier zo vaak op mijn bek gegaan. Het proberen af te spreken over omgangsregelingen en financiële kwesties kan vaak leiden tot conflicten en spanningen. De emotionele lading van de situatie kan het moeilijk maken om rationeel te blijven en oplossingen te vinden die voor beide partijen acceptabel zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de communicatie storingen. WhatsApp berichten die langs elkaar heen gaan of verkeerd begrepen worden. Aannames die je doet omdat jij denkt te weten wat jouw ex partner bedoeld.

Pro tip:
Probeer indien mogelijk altijd te bellen, en dan na je telefoontje het nog even te bevestigen op de WhatsApp. Zo weet je zeker dat je elkaar hebt begrepen, en door dat WhatsApp bericht staat het gelijk zwart op wit.

De onzekere toekomst

Een scheiding markeert het einde van een hoofdstuk, maar het betekent ook het begin van een nieuw, onbekend hoofdstuk. Je staat voor de uitdaging om je leven opnieuw vorm te geven en een nieuw evenwicht te vinden. Dit kan gepaard gaan met angst voor het onbekende en twijfels over hoe je het alleen zult redden. Het kan helpen om in deze periode een te kijken wat jij nou eigenlijk echt belangrijk vind in het leven. Om even terug te gaan naar de dingen die jij leuk vind om te doen. Om je passies en interesses te verkennen, en jezelf opnieuw uit te vinden. Dit geeft je ook gelijk even wat ademruimte en wat mogelijkheden om ook af en toe te ontspannen binnen al deze stress.

De kinderen

Oh, en laten we de kinderen niet vergeten. De impact van een scheiding op kinderen kan variëren afhankelijk van hun leeftijd, persoonlijkheid en de manier waarop de scheiding wordt aangepakt. In veel gevallen ervaren kinderen een scala aan emotionele, psychologische en gedragsmatige veranderingen als gevolg van de veranderingen in hun gezinsdynamiek. Het is aan jou om de emotionele behoeften van je kinderen te begrijpen en aan te pakken tijdens deze uitdagende overgang. Communicatie, empathie en stabiliteit spelen een cruciale rol in het beperken van de impact. Het helpt enorm om open het gesprek aan te gaan over deze periode, op een verantwoorde manier natuurlijk. En let hierbij er op dat jij je je ex niet benadeeld of zwart maakt. Jouw kind(eren) zijn nu een maal 50% van jou en 50% van je ex. Als jij je ex afwijst betekend dit dat jij ook 50% van je kids afwijst. Ook is het essentieel om kinderen te laten weten dat de scheiding niet hun schuld is en dat ze nog steeds liefdevolle en ondersteunende relaties met beide ouders kunnen hebben.

Hoe ga je om met de scheiding

In deze stormachtige periode is het belangrijk om jezelf te herinneren dat je niet alleen bent. Vele gescheiden vaders zijn je voorgegaan en hebben soortgelijke obstakels overwonnen. Het is oké om hulp te vragen, of het nu van vrienden, familie of zelfs een professionele coach is. Het is essentieel om je emoties te erkennen en ruimte te geven, terwijl je ook stap voor stap de praktische taken aanpakt.

Geef jezelf toestemming om niet alles meteen perfect te doen. Het is een leerproces en het is normaal om fouten te maken. Wees geduldig met jezelf en herinner jezelf eraan dat elke stap die je neemt, hoe klein ook, een stap is in de richting van een nieuw begin.

Klop bij mij aan: Laten we eens sparren

Ik ben geen onbekende in deze wereld van scheidingen. Als je wilt praten, advies nodig hebt of gewoon even wilt ventileren, ik ben er voor je. Klop gewoon bij mij aan, mijn virtuele deur staat altijd open.

Conclusie

Scheiden… Het is een uitdaging, zonder twijfel. Het is oké om te erkennen dat deze periode moeilijk zal zijn en dat je te maken zult krijgen met emotionele en praktische obstakels. Maar onthoud dat je veerkrachtig bent en dat je de kracht hebt om door deze stormachtige periode heen te navigeren. Wees niet bang om steun te zoeken en hulp te aanvaarden. Je staat aan het begin van een reis die je zal vormen en je sterker zal maken dan je ooit had verwacht.

scheiden en dan hoe ga je scheiden scheiden hoe aanpakken gescheiden vaders gescheiden en dan
Johan van Dijk, Scheidingscoach voor vaders